Monday 17 September 2012

Kaka!


En variant på mjuk pepparkaka - med glasyr!

Sätt på ugnen. 175 grader blir oftast bra. Du känner din ugn bäst.

Smörj och bröa/mannagryna en stor kakform.

Smält 250 g smör/margarin i kastrull eller mikro.

Vispa ihop 2-3 st ägg (beror på storleken) med
4 dl farinsocker eller mörk sirap, hälften muscovado om man vill lyxa till det.

Blanda ihop 8 dl vetemjöl med: 

½ tsk salt 
1 tsk bakpulver
1 dl korinter
Samt malda kryddor:
1 tsk kanel
1 tsk kardemumma
1 tsk kryddpeppar
½ tsk ingefära
½ tsk kryddnejlika
½ tsk pomeransskal

Svep ihop med äggsockermixen, ös i smöret, gör så slätt det går. En näve hackade bär av valfri sort samt yttersta lagret av clementinskal och apelsinskal passar också bra i, ev även citronskal. Har inte testat det än.

Sist häller man i 2 dl filmjölk, vispar slätt, häller i formen.
Kör in längst ner i ugnen en timme och en kvart. Testa med sticka i mitten när det gått en timme och lägg över folie om den ser väldigt mörk ut då.
Plocka ut och låt svalna i formen på galler när kakan är klar.

Glasyr:

Blanda ner 2 tsk vaniljsocker och 5 msk mjöl i 1 dl mjölk som du värmer på spisen under vispning tills det är som en tjock redning.
Låt svalna till rumstemperatur.
Vispa 200 g rumstempererat smör med 1 dl strösocker tills det är krämigt och grynigheten är eliminerad.
Vispa ihop redningen med smörblandningen, det ska påminna om vispgrädde.

Täck den helt avsvalnade kakan med glasyren, dekorera med mintchokladflarn om du är perverterad.


Omnomma med gott sällskap.

No comments:

Post a Comment